Waga: 1 kg ; 10 kg
Kraj pochodzenia: Turcja
Produkt wegański, nie zawiera laktozy, konserwantów, sztucznych aromatów, olejów utwardzonych
CEVIZLI SUCUK, CZYLI.. “TURECKA ORZECHOWA KIEŁBASA”
Dostępna w wielu zakątkach Turcji słodka przekąska o nazwie cevizli sucuk to również sztandarowy deser kuchni gruzińskiej, wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego Gruzji, który łatwo rozpoznać za sprawą charakterystycznego kształtu. I tak np. w Tbilisi, które mieliśmy okazję odwiedzić kilka lat temu, widywaliśmy czurczchele (nazwa gruzińska) niemal na każdym kroku! Głównymi składnikami deseru są orzechy włoskie które nawlekane są na sznurek, a następnie zanurzane w zagęszczonym soku z granatu, winogron bądź morwy i suszone. Finalna konsystencja przysmaku jest dość twarda, w związku z czym długie warkocze kroi się na mniejsze kawałki i podaje do aromatycznej herbaty bądź kawy.