Strona główna » Blog

Blog

Czarne i zielone oliwki w misce podane na desce
Czy oliwki są zdrowe? Właściwości i przeciwwskazania

Oliwki od wieków stanowią nieodłączny element diety śródziemnomorskiej, słynącej ze swojego pozytywn…

Czym jest Sucuk cevizli

Poznaj bliżej cevizli sucuk lokum Podróż po tradycyjnych słodyczach doprowadza nas do kolejnego, wyj…

ciasto filo - yufka
Ciasto filo (yufka). Czym jest i do czego jest wykorzystywane?

Poznaj wypiek, którego historia zakorzeniona jest w kuchni greckiej, choć jego popularność rozprzest…

Grecka chałwa z czekoladą i orzechami laskowymi
Czym jest chałwa turecka i z czego jest zrobiona?

Oto słodkość znana i ceniona na całym świecie, która stanowi esencję orientalnej kuchni. Ale co to c…

Baklawa – co to i czym różni się wersja turecka od greckiej?

Poznaj kuszącą propozycję słodzoną syropem, który stanowi nieodłączny element kulinarnego krajobrazu…

Co zrobić z chałwy? Pomysły na desery i słodkie przekąski

Aromatyczna, chrupiąca, a zarazem rozpływająca się na języku słodycz – chałwa sezamowa to dla wielu …

Sezam – niewiarygodne źródło wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych

Maleńkie, niepozorne nasionka o charakterystycznym aromacie potrafią w fantastyczny sposób odmienić …

Chałwa turecka z różami
Czy chałwa jest zdrowa? Wyjaśniamy dlaczego warto ją jeść

Ten szarobiały przysmak kojarzony jest ze zniewalającą słodyczą, ostrym orzechowym aromatem i chrupk…

Rachatłukum, czyli tureckie słodycze między innymi z dodatkiem skrobi (skrobia kukurydziana występuje jako opcja w niektórych wersjach słodyczy)
Rachatłukum – czym jest lokum tureckie?

Słysząc nazwę rachatłukum po raz pierwszy w życiu, można mieć trudności z prawidłowym skojarzeniem j…