Strona główna » Baklawa turecka

Baklawa turecka

Baklawa turecka kadayif na białym talerzu

Kadayif

Kadayif wykonane jest z bardzo cienkich nitek ciasta z nadzieniem z najlepszej jakości pistacji bądź orzechów włoskich i naturalnego masła.

Burma

Cienkie warstwy ciasta filo (yufka), przygotowywane na bazie naturalnego masła , przekładane warstwami pistacji bądź orzechów włoskich, zwinięte w kształt walca.

Kawałki sarmy z orzechami włoskimi

Sarma z orzechami włoskimi

Cienkie warstwy ciasta filo (yufka), przygotowywane na bazie naturalnego masła , przekładane warstwami pistacji bądź orzechów włoskich, zwinięte w charakterystyczny okrągły kształt.

Sarma z pistacjami

Sarma pistacjowa

Cienkie warstwy ciasta filo (yufka), przygotowywane na bazie naturalnego masła , przekładane warstwami pistacji bądź orzechów włoskich, zwinięte w charakterystyczny okrągły kształt.

Baklawa z orzechami włoskimi

Baklawa z orzechami włoskimi

Baklawa to niezwykle cienkie warstwy ciasta filo (yufka), przygotowywane na bazie naturalnego masła , przekładane kilkoma warstwami najlepszej jakości tureckimi pistacjami bądź orzechami włoskimi.

baklawa turecka czekoladowa

Baklawa czekoladowa

Baklawa to niezwykle cienkie warstwy ciasta filo (yufka), przygotowywane na bazie naturalnego masła , przekładane kilkoma warstwami najlepszej jakości tureckimi pistacjami bądź orzechami włoskimi.

Baklawa pistacjowa

Baklawa pistacjowa

Baklawa to niezwykle cienkie warstwy ciasta filo (yufka), przygotowywane na bazie naturalnego masła , przekładane kilkoma warstwami najlepszej jakości tureckimi pistacjami bądź orzechami włoskimi.

Baklawa turecka to przysmak, który pokochali miłośnicy kuchni orientalnej na całym świecie. Zdecydowanie zasługuje na wyrazy uznania z uwagi na prostotę składu przy jednoczesnym maksimum zadowolenia, które gwarantuje jego konsumpcja.

Ciasto tureckie baklava – skąd wziął się ten przepis?

Historia baklavy sięga aż VII wieku – podobno już Asyryjczycy przyrządzali ją, przekładając cienkie plastry chleba orzechami i miodem, a następnie wypiekając. Obecnie turecki przysmak baklava, który można znaleźć również w ofercie naszego sklepu, występuje w nieco innej formie, ale zachował swój pierwotny charakter. Dziś baklavę przyrządza się na różne sposoby, stosując miód, kajmak czy syrop, przekładając różnymi rodzajami orzechów cieniutkie plastry ciasta filo i krojąc w kształt trójkątów, rombów czy diamentów.

W zależności od kraju baklava może nieco się różnić – kształtem, rodzajem orzechów i farszu. Zawsze jednak pozostaje smakołykiem, który zapisuje się na długo w pamięci – niezwykle słodkim, aromatycznym i bogatym w wartości odżywcze. To przede wszystkim miód bogaty w witaminy oraz orzechy pełne cennych kwasów tłuszczowych – dlatego baklavę można potraktować również jako sposób na dostarczenie sobie tych składników.

Baklava turecka – wyjątkowy smak i tradycja w jednym

Turecka baklava to niezwykle słodkie ciasto, będące połączeniem miękkości i chrupkości zapewniającej fantastyczne doznania smakowe. Dokładamy wszelkich starań, aby w naszym asortymencie znajdywały się jedynie produkty bazujące na tradycji i najwyższej jakości użytych do produkcji ciasta składników. Dzięki temu udaje nam się zachować jego oryginalny charakter i niezwykły smak, pozwalający na skosztowanie smaków, które nie są zbyt popularne w Europie – a szkoda!

Rozkoszuj się tureckimi przysmakami

Baklawa turecka to doskonały sposób na to, by ugościć swoich bliskich, ale również na to, aby podarować im coś pysznego w prezencie. Estetycznie zapakowana, oryginalna baklava turecka może stać się fantastycznym podarunkiem z wielu różnych okazji. Turecka tradycja zamknięta w kawałkach niewiarygodnie słodkiej baklavy z pewnością pobudzi zmysły i sprawi, że będziesz cieszyć się na myśl o wspomnieniu tego wyjątkowego smaku!

Oprócz oczywistych walorów smakowych baklava to również przysmak, który zadowoli najwybredniejsze podniebienia osób, które poszukują czegoś zupełnie innego – a przy tym całkowicie naturalnego. Baklava wykonana jest z surowców całkowicie roślinnych, dzięki czemu jest odpowiednia dla wegetarian i wegan, a do tego nie zawiera laktozy. W związku z tym świetnie nadaje się do konsumpcji przez osoby, które z różnych względów decydują się na wykluczenie wielu produktów pochodzenia zwierzęcego ze swojego jadłospisu.

Ciasto tureckie baklava – idealne do kawy

Nasza oferta daje możliwość spróbowania, czym jest prawdziwa turecka baklava. Dzięki oryginalnej recepturze i wykorzystaniu produktów najwyższej jakości możemy zaproponować naszym klientom produkt, który doskonale smakuje do kawy, herbaty, jako energetyczna przekąska, ale który nadaje się też jako prezent dla osób, którym chcemy sprawić słodką przyjemność. Efektownie zapakowane, podzielone na kawałki ciasto baklava to najlepszy sposób na urozmaicenie codziennych spotkań przy kawie czy herbacie, w towarzystwie czegoś słodkiego.

Orzechy, miód, delikatne cienkie ciasto – to wszystko razem wzięte daje niezwykłą przyjemność z jedzenia i powoduje, że wzbudzone zostają największe smakowe pragnienia. Delikatna słodycz przesiąkniętego miodem ciasta w połączeniu z orzechami i z chrupiącym wykończeniem to przysmak, o którym naprawdę trudno zapomnieć. Możesz mieć go również w swoim domu – dokonując zakupu poprzez nasz sklep. Nasza oferta to sposób na to, aby każdy miłośnik słodyczy i orientalnych smaków trafił na coś, co będzie smakowało i pozwoli na odkrywanie nowych, ciekawych doznań smakowych. To ciasto, które idealnie wkomponuje się w tematykę popołudniowych spotkań przy kawie – zdecydowanie warto mieć w domu produkty z naszej oferty, aby móc w odpowiednim czasie poczęstować swoich znajomych i razem z nimi przenieść się w świat tureckiej słodyczy!