Aktualności
Sucuk cevizli
Poznaj bliżej cevizli sucuk lokum Podróż po tradycyjnych słodyczach doprowadza nas do kolejnego, wyjątkowego przysmaku z orzechów włoskich w syropie – cevizli sucuk lokum (określane również jako czurczchela). Ten niezwykły deser, łączący w sobie greckie i tureckie wpływy kulinarne, jest nie tylko smakołykiem, ale także… Dowiedz się więcej »Sucuk cevizli
Ciasto filo (yufka). Czym jest i do czego jest wykorzystywane?
Poznaj wypiek, którego historia zakorzeniona jest w kuchni greckiej, choć jego popularność rozprzestrzeniła się na cały Bliski Wschód i Grecję! Zastanawiasz się, co to jest ciasto filo (znane również jako ciasto yufka)? Jest to cienkie, niemal przezroczyste ciasto, które w procesie pieczenia staje się chrupiące… Dowiedz się więcej »Ciasto filo (yufka). Czym jest i do czego jest wykorzystywane?
Czym jest chałwa turecka i z czego jest zrobiona?
Oto słodkość znana i ceniona na całym świecie, która stanowi esencję orientalnej kuchni. Ale co to chałwa? To unikalne połączenie mielonych ziaren sezamu, słonecznika z miodem lub cukrem, często wzbogacane dodatkami takimi, jak orzechy czy suszone owoce. Tradycyjna odmiana turecka, zwana również halvą, ma bogatą… Dowiedz się więcej »Czym jest chałwa turecka i z czego jest zrobiona?