Strona główna » Aktualności

Aktualności

Czarne i zielone oliwki w misce podane na desce

Czy oliwki są zdrowe? Właściwości i przeciwwskazania

Oliwki od wieków stanowią nieodłączny element diety śródziemnomorskiej, słynącej ze swojego pozytywnego wpływu na zdrowie. Te niewielkie owoce wykorzystywane są zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce, a ich regularne spożywanie może przynieść korzyści zdrowotne. Są źródłem zdrowych tłuszczy jednonienasyconych, antyoksydantów i witamin, w tym… Dowiedz się więcej »Czy oliwki są zdrowe? Właściwości i przeciwwskazania

Czym jest Sucuk cevizli

Poznaj bliżej cevizli sucuk lokum Podróż po tradycyjnych słodyczach doprowadza nas do kolejnego, wyjątkowego przysmaku z orzechów włoskich w syropie – cevizli sucuk lokum (określane również jako czurczchela). Ten niezwykły deser, łączący w sobie greckie i tureckie wpływy kulinarne, jest nie tylko smakołykiem, ale także… Dowiedz się więcej »Czym jest Sucuk cevizli

Baklawa – co to i czym różni się wersja turecka od greckiej?

Poznaj kuszącą propozycję słodzoną syropem, który stanowi nieodłączny element kulinarnego krajobrazu Bliskiego Wschodu, Grecji i Turcji. Ten słodki przysmak, bogaty w orzechy i warstwy delikatnego ciasta filo, zachwyca smakoszy na całym świecie. Choć często kojarzona z regionem, gdzie narodziła się jej historia – baklava, bo… Dowiedz się więcej »Baklawa – co to i czym różni się wersja turecka od greckiej?

Sezam – niewiarygodne źródło wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych

Maleńkie, niepozorne nasionka o charakterystycznym aromacie potrafią w fantastyczny sposób odmienić nie tylko smak potraw, ale również podnieść ich jakość. Sezam, bo o nim mowa, ma doskonałe wartości odżywcze – dlatego warto włączyć go do swojej codziennej diety. Jakie makroskładniki znajdują się w sezamie? To… Dowiedz się więcej »Sezam – niewiarygodne źródło wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych