Strona główna » Blog

Blog

Sucuk cevizli

Poznaj bliżej cevizli sucuk lokum Podróż po tradycyjnych słodyczach doprowadza nas do kolejnego, wyj…

Ciasto filo (yufka). Czym jest i do czego jest wykorzystywane?

Poznaj wypiek, którego historia zakorzeniona jest w kuchni greckiej, choć jego popularność rozprzest…

Czym jest chałwa turecka i z czego jest zrobiona?

Oto słodkość znana i ceniona na całym świecie, która stanowi esencję orientalnej kuchni. Ale co to c…

Czym różni się baklawa grecka od baklawy tureckiej?

Poznaj kuszącą propozycję słodzoną syropem, który stanowi nieodłączny element kulinarnego krajo…

Co zrobić z chałwy? Pomysły na desery i słodkie przekąski

Aromatyczna, chrupiąca, a zarazem rozpływająca się na języku słodycz – chałwa sezamowa to dla wielu …

Sezam – niewiarygodne źródło wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych

Maleńkie, niepozorne nasionka o charakterystycznym aromacie potrafią w fantastyczny sposób odmienić …

Czy chałwa jest zdrowa? Wyjaśniamy dlaczego warto ją jeść

Ten szarobiały przysmak kojarzony jest ze zniewalającą słodyczą, ostrym orzechowym aromatem i chrupk…

Rachatłukum – czym jest lokum tureckie?

Słysząc nazwę rachatłukum po raz pierwszy w życiu, można mieć trudności z prawidłowym skojarzeniem j…